Important:
• Iodura de potasiu (KI) este de folos doar în situații specifice, pentru unele categorii de persoane.
• Nu luați KI decât la indicația autorităților compentente (specialiști în sănătate publică, autorități răspunzătoare în situații de urgență, sau profesioniști din domeniul sănătății).
• KI este indicată doar pentru persoanele sub 40 de ani, pentru femeile însărcinate și pentru cele care alăptează. Dozele recomandate depind de vârstă.
• KI nu este recomandată persoanelor peste 40 de ani, care au un risc mult mai redus de a dezvolta cancer tiroidian și prezintă adesea alte comorbidități, precum boli cronice, sau afecțiuni ale glandei tiroide, care cresc ricul apariției efectelor adverse ale utilizării KI.
Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în tiroidă.
În situația expunerii la radiații (de exemplu, accidente ale centralelor nucleare) poate să existe o emisie de iod radioactiv. În caz de contaminare, iodul radioactiv este absorbit de către tiroidă, cu posibile efecte dăunătoare pentru
sănătate. Asimilarea de iod radioactiv în tiroidă poate fi blocată prin administrarea de iod non-radioactiv (iodura de potasiu).
Când glanda tiroidă absoarbe niveluri ridicate de iod radioactiv, poate crește riscul de cancer tiroidian la copii și adulți tineri, la mulți ani după expunere.
În alte situații de urgențe nucleare, precum detonarea unor arme nucleare, cel mai mare risc este expunerea externă la numeroase tipuri de materiale radioactive. Cea mai bună protecție în acest caz este să vă adăpostiți și să urmați îndrumările primite de la autorități.
Administrarea KI:
o Comprimatele cu KI se vor administra numai în cazuri de accidente nucleare şi numai dacă se anunţă de către autoritatea competentă, de exemplu, prin intermediul radio-ului sau televiziunii.
o Comprimatele se înghit întregi, sau pot fi mestecate, sau dizolvate în lichide.
o Se vor administra cât mai repede posibil după anunțul privind pericolul eliberării iodului radioactiv, ideal în primele 2 ore, dar este utilă administrarea chiar și în primele 8 ore după expunerea la iod radioactiv.
O doză unică de KI oferă protecție pentru 24 de ore. Autoritățile oficiale vor anunța dacă mai este nevoie de o altă doză după 24 de ore, dacă pericolul expunerii la iod radioactive se prelungește.
Efectele adverse ale utilizării KI
KI poate avea o serie de efecte dăunătoare și poate cauza reacții alergice. Riscul experimentării acestor reacții nedorite crește când KI nu este luată conform indicațiilor de la specialiștii din domeniul medical.
Efectele adverse includ:
-
Afectare gastro-intestinală, erupții cutanate, inflamația glandelor salivare.
-
Reacții alergice.
-
Hipotiroidism mai ales la sugarii sub 1 lună, sau în cazul administrării a mai mult de o doză de KI.
-
Afectare severă, sau chiar deces în caz de supradozaj.
Informații suplimentare pentru cadrele medicale pot fi găsite pe pagina de management medical în situații de urgență cu expunere la radiații.
Bibliografie:
1. CDC - Radiation emergencies - Potassium Iodide (KI)
2. WHO - Iodine thyroid blocking: guidelines for use in planning for and responding to radiological and nuclear emergencies. Geneva: World Health Organization; 2017. Licence: CC BY-NCSA 3.0 IGO.
3. ANMDM- Prospect Iodură de potasiu. Autorizaţie de punere pe piaţă nr. 8898/2016/01-02-03-04
Autori:
Emiliana Costiug, medic primar MF
Eliza Bordea, medic rezident MF